2014. június 10., kedd

Miért fontos odafigyelni a táplálkozásunkra? (Már megint :) )


Azon egyszerű oknál fogva, hogy amit a természet egy emberi táplálékba beletett, azt onnan semmi ki nem veszi (kivéve egyes ételkészítési eljárásokat, de erről majd egy másik bejegyzésben). S azon táplálék tápanyagainak felszívódása, beépülése pedig az emberi szervezet számára optimális lesz. Az összesé.

Azok a növények, melyek tartalmaznak egy bizonyos nyomelemet, aminosavat vagy vitamint, valamint egyet, ami annak felszívódását gátolná, nem fogják ugyanabban a táplálékban kioltani egymást, viszont egy másik élelmiszerben található tápanyagok felszívódását attól még ronthatják. Azt hiszem, az ember ezért mindenevő, hogy változatosan és szervezetének legmegfelelőbb módon juttassa be az élethez és egészséghez szükséges tápanyagokat. Vannak persze olyan ételeink is, melyek fogyasztása - bármilyen egészséges is - mértékletességet igényel.

Odafigyelést igénylő, egyébként egészséges és fogyasztandó táplálékok (a teljesség igénye nélkül, és tekintettel arra, milyen fajsúllyal vannak vagy lehetnek jelen táplálkozásunkban):

Táplálék
Benne található tápanyagok
A túlfogyasztás kockázata
Fogyasztási javaslat
zöld levelesek (spenót, sóska, mángold), cékla, rebarbara
C-vitamin, kálium, folsav
az oxálsav-tartalom gátolhatja a kalcium és a vas felszívódását és megterheli a vesét
magában, főzve hetente legfeljebb egyszer, vagy nyersen, salátában más zöldségekkel, így erősíteni fogják egymás hatását
rizs (hántolatlan, barna)
magas rosttartalom, szelén, mangán, magnézium, vas, B1, B3, B6, E, K-vitaminok, esszenciális aminosavak
a rizs képes megkötni a vízben (csapadék, öntözővíz, csapvíz) található arzént, ezért túlfogyasztása a szervezet arzén-túlterheltségét okozhatja, ami már kis mennyiségben igen káros az emberi szervezetre
heti egy-két alkalom, vagy valamilyen állati eredetű fehérjével kombinálva (ez segíti az arzén lebomlását)
halak (tengeri)
foszfor, szelén, omega-3 zsírsav, B12-vitamin
a tengeri halak tartalmazhatnak higanyt és arzént is
heti egy-két alkalommal érdemes tengeri halakat fogyasztani (a magyar átlag ennek jóval alatta van), és édesvízi halainkat se feledjük, kiváló ásványi anyag és vitaminforrások pl. a fogas, a ponty és a harcsa
gombák (termesztett, pl. laska, shii-take, ganoderma, stb.)
vas, magnézium, réz, cink, mangán, kobalt, foszfor, króm, komplett fehérjeforrás
a gomba nehéz étel, megülheti a gyomrot és nagy mennyiségű fogyasztása székrekedéshez vezethet
mivel a gombáknak kiváló élettani hatásai vannak ezért fogyasztásuk beiktatása táplálkozásunkba ugyancsak heti szinten ajánlott
gombák (erdei)
rostanyagokban gazdag, energiaszegény és nagy telítő értékű
nátrium-klorid (általában 97-99%-ban)
szív- és érrendszeri betegségek
lehetőleg kerüljük a vákuumozott sót, és fogyasszuk a szervezet számára hasznosabb tengeri vagy barlangi sókat, de azokat is mértékkel
hidegen sajtolt növényi olajok
a különböző mennyiségben találhatóak bennük esszenciális zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok
a többszörösen telítetlen zsírsavak az A-vitamin ellen hatnak, hacsak nincsenek antioxidánsok is jelen
mivel a hidegen sajtolt növényi olajak egymással jól keverhetők, kiegészíthetők, érdemes már eleve keveréket venni, vagy körültekintően fogyasztani őket
méz
B2, B3, B5, B6, C-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, foszfor, vas, kálium, nátrium, cink
bár a méz is tartalmaz valamennyi C-vitamint, mint izolált szénhidrát-forrás, összességében versenyez a más forrásból bejuttatott C-vitaminokkal, tehát gátolja azok felszívódását
a napi egy-két kanál méz (egy-két szelet mézes kenyér, vagy a limonádéhoz adva) elfogyasztása nem okoz gondot, valamint az, ha nem egy időben fogyasztjuk a magasabb C-vitamin tartalmú táplálékkal
gabonák (teljes kiőrlésű, finomítatlan rozs, búza, zab, árpa)
kálium, foszfor, kalcium, nátrium, karotin, E-vitamin, B-vitaminok, magnézium, vas, réz, cink (kis mennyiségben)
a gabonákban található fitinsav a kalciummal, vassal és a rézzel oldhatatlan komplexet képeznek, ezért gátolják fölszívódásukat
a gabonafélék fogyasztása egyébként is mértékletességet igényel, hiszen számos helyről bevihetjük (kenyér, tészták, köretek, müzlik, stb.), igyekezzünk napi bevitelüket a délelőtti órákra időzíteni

Főbb források:
Earl Mindell: Vitamin Biblia
Pharmindex Online

Az úgynevezett szuper-élelmiszerek

Vannak azonban olyan táplálékaink is, amik valóban, önmagukban is optimális mennyiségben, valamint felszívhatóságban tartalmazzák az adott tápanyagokat. A nevük alapvetően egy marketingfogás, jól cseng és mindenki rohan a boltokba beszerezni őket. Az orvosok és dietetikusok nem igazán "szeretik" használni ezt a kifejezést, bár a szuper-élelmiszerek hivatalos definíciója nem is nagyon túlozza el a valóságot ("olyan élelmiszerek, melyeknek kimagasló betegségmegelőző, egészségmegőrző tulajdonsága van, a bennük található kimagasló antioxidáns, vitamin és/vagy egyéb tápanyagok miatt"). A szuper-élelmiszerek nem keverendők össze a funkcionális élelmiszerekkel, melyek a "kiegyensúlyozott" tápanyagtartalmú élelmiszereket foglalják magukba. A funkcionális élelmiszerek feldolgozott formában találhatók, és lehetnek köztük nem egészséges, de értékes hozzáadott tápanyagokat tartalmazó készítmények is (pl. margarinok esszenciális zsírsavakkal dúsítva).

Léteznek szuper-élelmiszerek, melyek egészségre gyakorolt hatásait évtizedek óta kutatják és igazolják. Valamint vannak olyanok, amikről "csupán" a hagyomány szól, és kutatásokkal nem, de összetevőik ismeretében már bizonyítottnak tekinthető pozitív élettani hatásuk. Ahogyan azonban a táblázat is mutatja, hiába egészséges egy élelmiszer, szélsőséges fogyasztását kerülni kell. Minél többet tudunk táplálékainkról, annál jobban és könnyebben keverhetjük őket és kerülhetnek asztalunkra valóban teljes értékű ételek.

A legismertebb szuper-élelmiszerek:
- goji bogyó, chia mag
- tengeri algák
- zöld tea, lapacho tea
- kelbimbó, brokkoli, kelkáposzta
- olajos magvak
- teljes kiőrlésű gabonák
- hüvelyesek (ide értve a kakaóbabot is)
- édesburgonya, cékla
- bizonyos erdei és termesztett gombák
- vörös bogyós gyümölcsök
- spárga
- tengeri halak, stb.


Körültekintő és mértéktartó táplálkozást!

Szeretettel: Füvecske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése