Azon egyszerű oknál fogva, hogy amit a természet egy emberi táplálékba beletett, azt onnan semmi ki nem veszi (kivéve egyes ételkészítési eljárásokat, de erről majd egy másik bejegyzésben). S azon táplálék tápanyagainak felszívódása, beépülése pedig az emberi szervezet számára optimális lesz. Az összesé.
Azok a növények, melyek tartalmaznak egy bizonyos nyomelemet,
aminosavat vagy vitamint, valamint egyet, ami annak felszívódását gátolná, nem
fogják ugyanabban a táplálékban kioltani egymást, viszont egy másik
élelmiszerben található tápanyagok felszívódását attól még ronthatják. Azt
hiszem, az ember ezért mindenevő, hogy változatosan és szervezetének
legmegfelelőbb módon juttassa be az élethez és egészséghez szükséges
tápanyagokat. Vannak persze olyan ételeink is, melyek fogyasztása - bármilyen
egészséges is - mértékletességet igényel.
Odafigyelést igénylő, egyébként egészséges és fogyasztandó táplálékok (a teljesség igénye nélkül, és tekintettel arra, milyen fajsúllyal vannak vagy lehetnek jelen táplálkozásunkban):
Táplálék
|
Benne található tápanyagok
|
A túlfogyasztás kockázata
|
Fogyasztási javaslat
|
zöld levelesek (spenót,
sóska, mángold), cékla, rebarbara
|
C-vitamin, kálium, folsav
|
az oxálsav-tartalom
gátolhatja a kalcium és a vas felszívódását és megterheli a vesét
|
magában, főzve hetente
legfeljebb egyszer, vagy nyersen, salátában más zöldségekkel, így erősíteni
fogják egymás hatását
|
rizs (hántolatlan, barna)
|
magas rosttartalom, szelén,
mangán, magnézium, vas, B1, B3, B6, E, K-vitaminok, esszenciális aminosavak
|
a rizs képes megkötni a
vízben (csapadék, öntözővíz, csapvíz) található arzént, ezért túlfogyasztása
a szervezet arzén-túlterheltségét okozhatja, ami már kis mennyiségben igen
káros az emberi szervezetre
|
heti egy-két alkalom, vagy
valamilyen állati eredetű fehérjével kombinálva (ez segíti az arzén
lebomlását)
|
halak (tengeri)
|
foszfor, szelén, omega-3
zsírsav, B12-vitamin
|
a tengeri halak
tartalmazhatnak higanyt és arzént is
|
heti egy-két alkalommal
érdemes tengeri halakat fogyasztani (a magyar átlag ennek jóval alatta van),
és édesvízi halainkat se feledjük, kiváló ásványi anyag és vitaminforrások
pl. a fogas, a ponty és a harcsa
|
gombák (termesztett, pl.
laska, shii-take, ganoderma, stb.)
|
vas, magnézium, réz, cink,
mangán, kobalt, foszfor, króm, komplett fehérjeforrás
|
a gomba nehéz étel,
megülheti a gyomrot és nagy mennyiségű fogyasztása székrekedéshez vezethet
|
mivel a gombáknak kiváló
élettani hatásai vannak ezért fogyasztásuk beiktatása táplálkozásunkba
ugyancsak heti szinten ajánlott
|
gombák (erdei)
|
rostanyagokban gazdag, energiaszegény
és nagy telítő értékű
|
||
só
|
nátrium-klorid (általában
97-99%-ban)
|
szív- és érrendszeri
betegségek
|
lehetőleg kerüljük a vákuumozott
sót, és fogyasszuk a szervezet számára hasznosabb tengeri vagy barlangi
sókat, de azokat is mértékkel
|
hidegen sajtolt növényi
olajok
|
a különböző mennyiségben
találhatóak bennük esszenciális zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok
|
a többszörösen telítetlen
zsírsavak az A-vitamin ellen hatnak, hacsak nincsenek antioxidánsok is jelen
|
mivel a hidegen sajtolt
növényi olajak egymással jól keverhetők, kiegészíthetők, érdemes már eleve
keveréket venni, vagy körültekintően fogyasztani őket
|
méz
|
B2, B3, B5, B6, C-vitamin,
folsav, kalcium, magnézium, foszfor, vas, kálium, nátrium, cink
|
bár a méz is tartalmaz
valamennyi C-vitamint, mint izolált szénhidrát-forrás, összességében
versenyez a más forrásból bejuttatott C-vitaminokkal, tehát gátolja azok
felszívódását
|
a napi egy-két kanál méz
(egy-két szelet mézes kenyér, vagy a limonádéhoz adva) elfogyasztása nem okoz
gondot, valamint az, ha nem egy időben fogyasztjuk a magasabb C-vitamin
tartalmú táplálékkal
|
gabonák (teljes kiőrlésű,
finomítatlan rozs, búza, zab, árpa)
|
kálium, foszfor, kalcium,
nátrium, karotin, E-vitamin, B-vitaminok, magnézium, vas, réz, cink (kis
mennyiségben)
|
a gabonákban található
fitinsav a kalciummal, vassal és a rézzel oldhatatlan komplexet képeznek,
ezért gátolják fölszívódásukat
|
a gabonafélék fogyasztása
egyébként is mértékletességet igényel, hiszen számos helyről bevihetjük
(kenyér, tészták, köretek, müzlik, stb.), igyekezzünk napi bevitelüket a
délelőtti órákra időzíteni
|
Főbb források:
Earl Mindell: Vitamin Biblia
Pharmindex Online
Az úgynevezett szuper-élelmiszerek
Vannak azonban olyan táplálékaink is, amik valóban, önmagukban is
optimális mennyiségben, valamint felszívhatóságban tartalmazzák az adott
tápanyagokat. A nevük alapvetően egy marketingfogás, jól cseng és mindenki
rohan a boltokba beszerezni őket. Az orvosok és dietetikusok nem igazán
"szeretik" használni ezt a kifejezést, bár a szuper-élelmiszerek
hivatalos definíciója nem is nagyon túlozza el a valóságot ("olyan
élelmiszerek, melyeknek kimagasló betegségmegelőző, egészségmegőrző
tulajdonsága van, a bennük található kimagasló antioxidáns, vitamin és/vagy
egyéb tápanyagok miatt"). A szuper-élelmiszerek nem keverendők össze a
funkcionális élelmiszerekkel, melyek a "kiegyensúlyozott" tápanyagtartalmú
élelmiszereket foglalják magukba. A funkcionális élelmiszerek feldolgozott
formában találhatók, és lehetnek köztük nem egészséges, de értékes hozzáadott
tápanyagokat tartalmazó készítmények is (pl. margarinok esszenciális
zsírsavakkal dúsítva).
Léteznek szuper-élelmiszerek, melyek egészségre gyakorolt hatásait
évtizedek óta kutatják és igazolják. Valamint vannak olyanok, amikről
"csupán" a hagyomány szól, és kutatásokkal nem, de összetevőik
ismeretében már bizonyítottnak tekinthető pozitív élettani hatásuk. Ahogyan azonban
a táblázat is mutatja, hiába egészséges egy élelmiszer, szélsőséges
fogyasztását kerülni kell. Minél többet tudunk táplálékainkról, annál jobban és
könnyebben keverhetjük őket és kerülhetnek asztalunkra valóban teljes értékű
ételek.
- goji bogyó, chia mag
- tengeri algák
- zöld tea, lapacho tea
- kelbimbó, brokkoli, kelkáposzta
- olajos magvak
- teljes kiőrlésű gabonák
- hüvelyesek (ide értve a kakaóbabot is)
- édesburgonya, cékla
- bizonyos erdei és termesztett gombák
- vörös bogyós gyümölcsök
- spárga
- tengeri halak, stb.
Szeretettel: Füvecske
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése