2021. május 7., péntek

A pisztricgomba a konyhában


És akkor jöjjön a pisztricgomba konyhai felhasználásának ismertetése. 

Bár a pisztricgomba mérgező fajjal nem téveszthető össze, blogomon fajleírást semmilyen gombáról nem adok. Mivel a szakszerű gombabevizsgálás egy ingyenesen elérhető szolgáltatás, minden műkedvelő gombászt arra kérek, hogy a gyűjtött gombát MINDEN ESETBEN VIZSGÁLTASSA BE GOMBASZAKELLENŐRREL. A Facebook-on található gombász csoportok NEM HELYETTESÍTIK a szakszerű gombavizsgálatot, bár egyesek a csoportszabályzat ellenére határoznak meg gombát fazékba is. Sajnos. Kérlek, vegyétek komolyan, hogy minden gomba ehető - EGYSZER. Ne közületek kerüljön ki a következő áldozat.

A pisztricgomba mérete hatalmas, akár egy találat is ellát egy egész családot. Népies nevei a bagolygomba és tölgyfacsöpörke utalnak kinézetére és élőhelyére. Íze, illata jellegzetes. A szakkönyvek lisztes illatúnak és uborkás ízűnek írják. Valóban az. Miután a találat javát szétosztottam a szaktársak között, valamint nálunk landolt egy barna csengettyűgomba is, beindult agyamban a receptüzemmód. Ízét és gasztronómiai értékét tekintve barna csengettyűgomba is igen megosztó. Elhatároztam hát, hogy minden csekély étkezési értékű, de ehető gombát meg fogok kóstolni. Legfőbb indokaim a gomba táplálkozási értéke és élelmezési jelentősége. 


A gombák összetevője legnagyobb mennyiségben, 90%-ban víz. Tartalmaznak továbbá 2-6%-ban szénhidrátot, legfeljebb 5% fehérjét, 100 grammra vetítve alig 20-40 kalóriát, jelentős mennyiségű, a szervezet számára kiválóan hasznosítható B-és D-vitamint, valamint utóbbinak előnyagát az ergoszterint. A gombák fogyasztása cukorbetegek számára is biztonságos. Ahhoz, hogy élelmezési jelentősége érvényesülhessen, a gombát először is apróra kell vágni és megfelelő ideig hőkezelni. Ugyanis ezek a hatóanyagok mind-mind masszív kitinváz védelmében találhatók a gomba sejtfalának belsejében. Éppen ezért minden gombát érdemes és ajánlott legalább 20-30 percig hőkezelni. Ha ezt az eljárást konyhatechnológiai alapvetésként kezeljük, egyúttal minden hőre bomló gombatoxin-veszélyt kizárhatunk. 

Mit is tegyünk egy jelentéktelen ízű gombával? Most tényleg, mit teszel a cukkínivel? A tökéletes töltelék. Tömeget, kellemes, de viszonylag semleges ízt képez. Kiválóan fűszerezhető, tápértéke kiváló, mi kell még? Mi legyen belőle? Hát fasírt! Megfelelő mennyiségű hagymás fogasírrel olyan varázslatos ízű ételt kaptunk, alig várom, hogy megleljem a következő pisztricgombámat. Bár a mágikus fűszer, a hagymás fogasír egy hónapon belül elvirágzik, káposztával, lósóskával, csalánnal továbbra is kellemes elegyet alkot majd ételeinkben. 


 A receptben pedig semmi különös nincs. 20 dekagramm össztömegenként nem árt egy tojás, a liszt teljesen elhagyható. Só, bors, fokhagyma kötelező, a pirospaprika opcionális. Bízz magadban. A fasírt benned él! 

Szeretettel: Füvecske 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése