2021. május 23., vasárnap

Madárdal-séta a Zöld Jövővel

Régi vágyam, hogy kicsit jobban értsem a madarak énekét... 

Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület szervezésében, Palla Balázs közreműködésével hallgattunk bele a Kamaraerdő és a Tétényi-fennsík koraesti madárdalába. 


Megtudtuk, hogy a Kamaraerdő és a Tétényi-fennsík főképp generalista madárfajoknak ad otthont. A generalista fajok általában tágtűrésűek, élőhely szempontjából különleges igényük nincs. Akiknek van, azokat specialista vagy szűktűrésű fajoknak hívjuk. Tudnátok ilyeneket mondani? 

Az erdőben kezdtünk. Csendben fülelve ballagtunk. Madárének és hívóhangok keltek a levelek közt, ágon és ághegyen. Hogy beazonosíthassuk egy-egy dal szerzőjét megálltunk és a hang irányába mutattunk. Megpróbáltuk leutánozni - tyüttyög, tyaffog, printyeg, lululuzik, csalpog, csörög, víkol - hogy mindenki számára egyértelmű legyen, melyik hangra is gondolunk, majd Balázs elárulta, melyik madár hangját halljuk és az mit is jelent. 


Ha szakértő nélkül sétáltok, a madarak magyar vagy latin neve és azért a jó öreg Google is segítségetekre lehet a beazonosításban. Sőt, madárdal-felismerő applikáció is van már! De a legizgalmasabb az, hogy az emberi fül sokkal gyorsabbnak hallja a madáréneket, mint amilyen az valójában. Míg az ember 1mp alatt 20 hangot képes megkülönböztetni, addig az énekesmadarak akár 200-at is. Ezért a gyorsénekű madarak énekének szerkezetét csak lassítással lehet feltárni. Izgalmas vállalkozás felvenni egy madáréneket, majd lassítva lejátszani, esetleg megpróbálni elénekelni vagy lekottázni :).


A legtöbb madárfaj esetében csak a hímek énekelnek, a tojók hívó hangokat, jelzéseket adnak csupán. Pár faj esetében azonban a nőstények valódi duettet énekelnek szívük választottjával. Persze, a szívnek itt vajmi kevés köze van a párválasztáshoz. A hím egyedek énekük hosszával, összetettségével és hangerejével bizonyítják életképességüket a populáció nőstény egyedei számára. 


Barátposzáták, vörösbegyek, fekete rigók, fakopáncsok, harkályok, csúszkák és erdei pacsirták repítettek minket szimfóniájukkal egy varázslatos erdei koncertterembe. A fennsíkon a cserjéken fészkelő fülemüle, csilpcsalpfüzike és szarka szolgáltatták az alapdalt. 

Ezúton köszönjük nekik is ezt a felejthetetlen sétát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése