2021. május 31., hétfő

Komposzttól asztalig

Mennyi ehető étel!

Budapest belső kerületeiben, közkedvelt parkok félreeső zugaiban, lakossági igényekre reagálva, összefogásból és közadakozásból, egyre több ponton épülnek a közösségi komposztálók. A ládák tartalmát önkéntesek ellenőrzik, és napi rendszerességgel tisztítják, forgatják, rendezik.

Ez a munka egyedülálló tanulási lehetőség számomra is, de a komposztálható anyagok átalakulásának folyamatát, az erjedést, rothadást látni, a születő föd felett bábáskodni különleges élmény a gyereknek is.

Ám a komposzt-gondozások alkalmával tapinthatóvá válik az egyre elkeserítőbb mértékű élelmiszerpazarlás is! A komposzt rendezésekor átforgatott 3-7 centiméteres rétegben alkalmanként 500-1500 Ft értékben találunk étkezésre alkalmas zöldséget, gyümölcsöt. Az eddigi rekordunk másfél kiló Jonagored alma megmentése! Ennek az ára már szabad szemmel is igen jól látható...

A pazarlás megindító és határtágító. Az első szinte teljesen ép cukkininél megfogadtam, hogy szokásos szerdai komposztápolásomra legközelebb fonott kosárral megyek, mintha csak a piacra indulnék. Aztán embertársaimba vetett hitem és bizalmam rövid időre elcsitította ezt a kicsit talán demagóg szándékot. Ám csakhamar jött egy gyönyörű padlizsán, majd a másfél kiló alma. Egészben, mosolygósan a héjak, lehántott levelek, és komposzt-inkompatibilis összetevők között.

Burgonya, kínai kelLegutóbb pedig a kilenc kicsi krumpli és a kínai kel már nem tűrtek semmiféle ellenállást. Egyik fiam kezelte a vasvillát, a másik a gereblyét. Készséggel, mély felháborodással és végtelen ügyességgel dolgoztak: egy gereblyevonás és máris felbukkant a következő krumpli. Egy óvatos szúrás a vasvillával és sorakozó a komposztáló szélén! Kitartásukat és elhivatottságukat a komposzt egy impozáns méretű és tökéletes állapotú kínai kellel jutalmazta.

Vacsora

Hozzávetőlegesen 1.000 Ft értékben vásároltunk be a komposztból, öten laktunk jól belőle. Ez heti egyszeri alkalommal számolva évi 52.000 Ft lehetne. Kis tudatossággal és körültekintéssel ennyi volna megtakarítható. A KSH adatai szerint ez szinte pontosan az az összeg, aminek értékében egy magyar háztartás évente élelmiszert dob ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése