2014. február 2., vasárnap

Az aromaterápia számomraSzámomra mit jelent az aromaterápia? Mit jelenthet bárki számára egy, az ókor óta ismert és használt gyógymód, ami már több ezer évet bizonyított? A jelentést - úgy az egyén mint egyes csoportok számára - nagyban meghatározzák és befolyásolják olyan tényezők, mint az egyéni és/vagy a társadalmi szocializáció. Ha egy társadalomban egy ősi/ókori gyógymód nem eléggé ismert vagy elismert, akkor az egyének sem, vagy nehezen fogják elfogadni róla az új keletűnek hangzó információkat. Ettől még létezhetnek egy társadalmon belül olyan mikro-közösségek, szubkultúrák, ahol a régi idők alternatív megoldásai pozitív fogadtatásra találnak. Kontinensünk és a Föld országainak nagy részében az aromaterápiát, mint a testi jólét, a wellness egyik kiegészítő terápiáját ismerik és használják.

Az aromaterápia alapvetően a növényi részekből vízgőz-desztillációval vagy egyéb módszerrel kinyert illóolajokkal és aromavizekkel, valamint hidegen sajtolt növényi olajokkal dolgozik. Ezek a folyadékok - most figyelmen kívül hagyva a termesztés módját, a végtermékre koncentrálva - 100%-os, orvosi vagy terápiás tisztaságukban jelentős gyógyhatással bírnak. A bennük található kémiai összetevők különböző gyógyító tulajdonságokkal ruházzák fel őket. Az egyes kémiai összetevőket funkciós csoportokra osztva ismerteti a szerves kémia. Minden funkciós csoportnak és azon belül minden vegyületnek is van egy jellegzetes illata, ami magában hordozza az anyanövényre jellemző karaktert is. Emellett, a funkciós csoportok alapján osztályozzák a terápiás tulajdonságokat, valamint az ellenjavallatokat is. Azokban az országokban, ahol ezen szubsztanciák orvosi minőségükben vannak jelen, fontos szerepet játszik az éghajlat, a talajtani adottság és a begyűjtés időpontja is. Ezek a tényezők befolyásolják az egyes illóolajra leginkább jellemző vegyület felszaporodását a növényben. A megnövekedett hatóanyag-koncentrációt kemotípusnak nevezzük.

Példának vegyük a kakukkfüvet (Thymus vulgaris), mint növényt, melynek jellegzetesen tiszta, hűvös, mégis erőteljes illata van. A kakukkfűben általánosan leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben található hatóanyag a thymol, ennek van az a jól ismert "kakukkfüves" illata. A wellness-aromaterápia országaiban, szerencsés esetben, az illóolaj csomagolásán szerepel a fő hatóanyag, vagy legalább annak legfontosabb ellenjavallatai. A thymol esetében, ami egy fenol típusú vegyület, a bőrmaró hatást emelném ki az ellenjavallatok sorából (terhesség, 6 év alatti gyermek). A Thymust vulgaris ct. (chemotype) thymol-on kívül az orvosi aromaterápia még számos másik kakukkfű kemotípust különböztet meg, mindegyik valami másban kiváló, és bőrön tisztán alkalmazva is biztonságosabbak. A hazai illóolaj-előállító és forgalmazó cégek megemlítik a kemotípus indikáció nélküli kakukkfű illóolaj bőrirritáló hatását, de iránymutatást már nem adnak, hány százalékos hígításban biztonságos a használata. S bár a szakirodalom kétféle aromaterápiát különböztet meg: az angolt, ami a wellness irányt képviseli és a franciát, ami az orvosit, azokban az országokban, ahol ennek nincs vagy nagyon szegényes a hagyománya, nagyon kockázatos hazai gyártmányú illóolajat, vagy aromaterápiás készítményt vásárolni.

Magyarország ez utóbbi országok közé tartozik. Ezért választottam az aromaterápia francia ágát. Mert egy olyan országban, ahol egy gyógymódról csak félinformációk vannak, ott a kapcsot az egyén és a gyógymód között a módszer mögött felsorakoztatható tudományos bizonyítékok adják. Kutatások igazolják az egyes illóolajok baktérium-, vírus-, és gombaölő tulajdonságát, ahogyan a limbikus rendszeren keresztül, gyakorlatilag azonnal kifejtett érzelmi, lelki hatásuk is ismeretes. Az pedig talán a természet csodája, hogy egy fizikai szinten jelentkező problémára szinte minden esetben olyan illóolaj vagy illóolaj-kombináció a gyógyír, mely a lelket megsebző eredőt is oldani képes.

Ezért jelenti számomra az aromaterápia a hidat a fizikai és az éteri között. A kézzel foghatót és a megmagyarázhatatlant egyben, mely tudományos vonatkozásaival mégiscsak utat tör magának a társadalom azon rétegei felé is, ahol az aromaterápiás készítményekkel való gyógyítást nem a neki kijáró figyelemmel és/vagy körültekintéssel kezelik.