2014. március 24., hétfő

A méregtelenítés (mellék)hatásai


Böjti időszakban érdemes foglalkozni a különféle méregtelenítések, megtartóztatások, böjti étrendek esetlegesen nem várt élettani hatásaival is. Ugyanis bármilyen apró szokást változtassunk csak meg egy-egy ilyen időszak alkalmával, annak egyaránt lesz lelki és fizikai vonatkozása is.

Hiszen mit teszünk akkor, mikor valamit kivonunk táplálkozásunkból, megvonunk magunktól? Legyen ez bármilyen lelki és/vagy testi előkészület után meghozott döntés, ez egyfajta elengedés. Így annak érzelmei és a hozzá tartozó belső szervek foko
zott igénybevételre számíthatnak. Ha méregtelenítésünk/böjtünk a májat és az epét célozza meg, akkor ezen belső szerveinkhez tartozó negatív érzelmek felerősödésével találhatjuk szemben magunkat. Ugyanez vonatkozik a vesére, a tüdőre, de akár gondolatainkra is.

Éppen ezért nem kell megriadni, meghátrálni attól, hogy a böjti időszak kezdetén "nehezen indulnak be a dolgok". Elhagytad a húst táplálkozásodból, és egy-két hétig még erős sóvárgást érzel iránta? Nem fogyasztasz cukros élelmiszereket és megöl a cukoréhség? Intenzíven méregteleníted a májadat és ismeretlen mélységekből tör fel dühöd és agressziód? Könnyítettél táplálkozásodon, mégsem lett gyakoribb/rendszeresebb a székleted? Ezek, és még számtalan más váratlan élmény várhat Rád a böjti időszakban. A böjt - és általa a változás, változtatás - nem csak a testet, a lelket is erősen igénybe vevő folyamat. A végeredmény azonban minden kihívást megér.

Mint már többször leírtam, mindenki a saját tempójában böjtöljön/méregtelenítsen. Minél kevésbé intenzív az elvonás, annál lassabban tisztul meg a szervezet, indulnak be a méregtelenítő folyamatok, de attól még a hatás nem marad el. Nem véletlenül vagyok a lassú változtatások híve - tapasztalatom az, hogy minél lassabban és minél kevesebbet változtatunk szokásainkon, azok annál tartósabbak lesznek. Ennek többek között érzelmi és anyagi vonatkozásai is vannak. Anyagi vonatkozás: a finomított cukor kilójának ára átlagosan harmadannyi, mint a cukor-alternatíváké (nádcukor, xylit, kókuszvirágcukor). A méregtelenítést támogató táplálékkiegészítők ára sem az a kategória, amit egy hétköznapi háztartás költségvetésébe pikk-pakk be lehet építeni. Ha az anyagi lehetőség nem korlát, akkor is ott vannak az érzelmi gátak, például a ragaszkodás.

Lehet, hogy többen ismeritek az "ezt már igazán túlzásba vittem" érzését, amikor szembesülsz azzal, hogy a szokás rabja vagy és ez a felismerés robbantja vagy foszlatja szét ketreced. Ez az érzés segít meghozni komoly döntéseket. Változásokat a táplálkozásodban, változásokat szokásaidban, viselkedésedben, hozzáállásodban. Ez az érzés gyógyít, felszabadít. Van, akinek ehhez külső segítségre (család, barátok, szakember) van szüksége, az sem baj. A felismerésig való út megélése, majd pedig a cselekvés - véleményem szerint - a legfontosabb, s az, hogy az elengedés pozitív érzelemmel társulhasson.

Milyen kezdeti (mellék)hatásai lehetnek egy méregtelenítő kúrának? Ez nagyban függ a méregtelenítés erősségétől, összetettségétől és időtartamától is, de nagyjából a következőkre számíthatunk:

- rövid ideig az elérni kívánt hatás ellenkezője léphet fel, hiszen a felszabaduló mérgeknek valahogyan távozniuk kell a szervezetből (ezért még inkább elengedhetetlen böjti időszak alatt a rendszeres testmozgás és a folyadékbevitel megnövelése)
- fokozott kiválasztás: kellemetlen szagú izzadás, intenzívebb faggyúmirigy működés, különféle bőrtünetek (pl. Candida-kúra vagy hosszabb májméregtelenítés esetén)
- érzelmek felszínre törése: ezek lehetnek pozitív, de leginkább negatív érzelmek - ahogyan könnyebbedik meg a szervezet, szeretne a lelki "szeméttől" is megszabadulni, s ez legritkábban történik belső konfliktus nélkül; jelentkezhet álmok formájában, érzelmi hullámzásban, váratlan sírásban, de akár melankólia formájában is
- bár igen változó, de nagyjából a böjti program felénél szokott jelentkezni a "most azonnal feladom" érzés
- ha valamilyen kiegészítő szer is társul a kúrához, vagy valaki ajánlása alapján végezzük azt, akkor a negatív érzelmek vélhetően az iránt a kiegészítő szer (illóolajok, tea, növényi olajok, táplálékkiegészítők, stb.), vagy az ajánló személye ellen lobbannak fel.

Készülj hát fel a böjt/méregtelenítés minden szépségére és nehézségére, és légy nagyon óvatos a böjt megtörésénél, a méregtelenítés befejezésekor. Ha visszakívánkozik életedbe a megvont táplálék, amilyen lassan elengedted/elhagytad, olyan lassan engedd vissza, így nem okoz szervezetednek túlzott megterhelést. Ha úgy érzed, sikerült valamit magad mögött hagynod, köszönd meg neki addigi tanításait.

A nagyböjt felénél járunk. Mi jól vagyunk. Remélem, Ti is!

Szeretettel: Füvecske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése