2014. április 7., hétfő

Apró lépésekkel a változás felé


Ha a következő állításoknak legalább fele igaz Rád, akkor érdemes megfontolni egy-két szokásod megváltoztatását.

Állítás:
1. Ébredés után nem iszom vizet.
2. Kávéval kezdem a reggelt.
3. Nem reggelizem.
4. Nem eszem gyümölcsöt és/vagy nyers zöldséget.
5. Napi vízfogyasztásom nincs 1 liter (3 pohár) víz, többször kávézom és szénsavas üdítőket is iszom.
6. Gyakran péksüteménnyel csillapítom éhségemet.
7. Nassolok.
8. Nem mozgok eleget.
9. Este 8 után is eszem.
10. Rendszeresen fogyasztok és használok finomított élelmiszereket.

Tanács:
1. Készíts ágyad mellé egy pohár vizet még előző este, és reggel hajtsd fel!
2. Nem az a baj, hogy kávézol, inkább az, hogy éhgyomorra. Igyál előtte legalább egy, de inkább két pohár vizet és fogyassz kekszet vagy kétszersültet a kávéhoz.
3. Ha semmit nem kívánsz, érdemes a napot citromos vízzel kezdeni. Csillapítja a gyomorsavat és egy kis éhséget is csinál. Ha nem vagy hozzászokva a kiadós reggelihez, akkor ilyenkor érdemes müzlit, gyümölcsöt, vagy zöldséget fogyasztani, akár kenyér nélkül is.
4. A nyers gyümölcs/zöldség fogyasztását mindenképpen be kellene iktatni a napi rutinba. Rengeteg elmélet van rá, van, amelyik kifejezetten ellenzi a délutáni/esti gyümölcsfogyasztást, de ez a zöldségekre nem vonatkozik. Sőt, vannak kifejezetten az esti órákban fogyasztandó zöldségek. Igazából, első körben az a legfontosabb, hogy elkezdd. Ha már megy, lehet igazítani a szervórához, évszakhoz, stb.
5. Ezen is érdemes dolgozni. A víz információ az agynak, a sejteknek, nélkülözhetetlen. Energiát ad, átmos, segít csillapítani az pszeudo-éhséget. A puszta létünkkel egy nap alatt rengeteg vizet veszítünk (sejtlégzés, izzadás, stressz, kiválasztás, stb.). Egy felnőtt embernek átlagban 2,5-3 liter vizet kellene meginnia egy nap. A kávé az egyik legerősebb vízelvonó, 1 csészényi közel fél liter vizet von el a szervezetből. Ezért, aki kávézik, annak még jobban oda kell figyeljen a folyadékbevitelre. Hasonló vízelvonó hatással rendelkeznek a cukrozott/zéró cukros szénsavas üdítők is. Kezdd a reggelt vízzel! Ha éhséget érzel, előtte igyál egy pohárral. Lehet, hogy igazából szomjas voltál. Nagyon sokan összekeverik az éhséget a szomjúsággal. Minden étkezés előtt igyál egy pohár vizet. Ha csak ezeket megpróbálod beiktatni napirendedbe, máris legalább 1,5 l víznél tartasz :).
6. Éhgyomorra tesznek a legrosszabbat a péksütik, de egy átdolgozott, hajszolt nap után, mikor kimaradt az ebéd, sem szerencsés délután háromkor vagy ötkor "bedobni" egyet. Nagyon megterheli a májat.
7. Ezzel sincs baj, de ha teheted, a cukros nasikat cseréld le olajos magvakra, aszalt gyümölcsre, friss gyümölcsre, vagy zöldségre. Alma, répa, karalábé, narancs, mandarin, datolya, ami tetszik!
8. Ha mást nem is tudsz eleinte beiktatni, akkor ébredéskor nyújtózkodj hosszan. Nyújtsd ki a lábaid, kezeid, nyakad. Fordulj oldalra, hátra, hasra és mindenhogyan nyújtózkodj. És mindig lassan kelj ki az ágyból! Még ha szuperfitt lennél is korán reggelről, a porcoknak nem tesz jót a hirtelen testhelyzet-változás.
9. Ha eleinte nagyon nem megy az esti étkezés elhagyása, próbálj meg mindenképpen zöldséget enni. Egy jó saláta magvakkal, hidegen sajtolt növényi olajakkal remek alternatíva lehet egy kiadós vacsora helyett. És ne felejts el vizet inni!
10. Ez egy hosszabb történet, és költségesebb is, mint az előzőek, de mindenképpen megtérül. A finomított liszteket, cukrokat és olajokat lépésről-lépésre ki lehet és ki is kell iktatni hétköznapjainkból. Megterhelik a szívet, májat, az érrendszert, gyakorlatilag az egész szervezetet.

Jó kezdést, vagy folytatás, ha már a változás útjára léptél!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése