2014. április 16., szerda

Kezdődik az allergia-szezon - védekezz természetesen!


Allergiás vagy? Vagy a gyermeked küszködik allergiás tünetekkel? Most hagyom a lelki oldalt, szigorúan a fizikai szintre koncentrálva fogadjátok tippjeimet, tanácsaimat.
Az allergiás tünetek enyhítésére általában antihisztaminokat írnak fel, mivel a hisztamin nevű neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában ill. a gyulladásos folyamatokban. Allergia - tehát téves immunválasz esetén a szervezet olyan anyag ellen védekezik, amely tulajdonképpen ártalmatlan. Az allergia tüneteit, de egyes sokkszerű immunválaszokat (pl. rovarcsípések esetén a bőrpírt) is a hisztamin okozza.
Ezért adnak az allergia tüneteinek enyhítésére antihisztaminokat, tehát a hisztamin felszabadulását gátló szereket. Ha ezt logikusan végiggondoljuk, a hisztamin felszabadulásának gátlásával gyakorlatilag az immunrendszer működését, a szervezet immunválaszát befolyásoljuk. Ha ez természetes módon, a természetben is megtalálható antihisztaminikus szerek, élelmiszerek bevitelével történik, nincs is baj, hiszen az egészséges táplálék képes összhangban működni a szervezettel és pozitív irányban befolyásolni azt.
Mi mást kapnak még az allergiások tüneteik enyhítésére? Az állandóan ingerlő köhögés ellen hörgőtágítókat, immunrendszert elnyomó gyógyszereket és még sok mást attól függően, melyik szerv érintett az allergiában. Nem hangzik túl jól... Még "szerencse", hogy az allergia nem a téli hónapok mumusa... Vajon hogyan lehetne átvészelni a téli infekciós időszakot egy teljesen letompított immunrendszerrel?
Javaslataim az allergia tüneteinek megelőzésére, enyhítésére:
- először is, ha lehetséges, az allergén kerülése
- a tej és az erjesztéssel készült tejtermékek elhagyása legalább az allergia előtt 6 héttel és az allergiás időszak alatt
- a finomított élelmiszerek kerülése
- méregtelenítés az allergia előtt időszakban legalább 6 hétig
- intenzív immunerősítés az allergia előtti időszakban legalább egy hónapig
- megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (napi 2-3 liter víz, gyógytea, esetleg friss gyümölcs vagy zöldséglé, de ebből legtöbb a víz legyen)
- sóterápia, sóbarlang vagy sós vizes inhalálás
- A, C, E-vitamin pótlás
- keresztallergiát okozó élelmiszerek kerülése (tökfélék, banán, paradicsom)
- természetes antihisztamin-terápia élelmiszerekkel, gyógynövényekkel, hidegen sajtolt növényi olajokkal és illóolajokkal.
Antihisztaminikus táplálékok:
- piros, és általában a bogyós gyümölcsök (leginkább a meggy és a gránátalma, áfonya, de a többi is nagyon hatásos)
- nyers zöldségek
- magas rosttartalmú élelmiszerek (zab, korpák, stb.).
Gyógynövények:
- csalán, zöld tea, kakukkfű, lándzsás útifű, papsajt (közönséges mályva), tárkony, bazsalikom
- ezek közül a zöld tea kivételével mindegyik adható gyermeknek is.
Esszenciális zsírsavak:
- magas omega 3 és omega 6 tartalmú, hidegen sajtolt növényi olajok
- tengeri halak
- olajos magvak tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben ezeket, a szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen anyagokat.
Illóolajok:
- a tárkony és a bazsalikom illóolaja kiváló antihisztaminikus szer, szintén az allergiás időszak előtt legalább egy hónappal érdemes elkezdeni a terápiát, de ha már belecsúsztál, akkor is segítségedre lehet, ahogyan összes többi tanácsom.
Ha szeretnéd, hogy elkészítsem Neked az esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi olaj mixet, és/vagy az illóolaj-terápiát is kipróbálnád, várom jelentkezésed a facebook-on vagy e-mailen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése