2014. június 25., szerda

Várandósság és Candida


A terhesség alatti enyhe vérszegénység (Magyarországon általában 10,5 g/dl hemoglobin érték felett) normális állapot, hiszen nem csak Magadat, de kisbabádat is a Te szervezeted látja el táplálékkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.

A terhesség alatt megnő a szervezet ösztrogén szintje, aminek következtében megnő a glikogén szintje is a hüvelyben. Ez pedig kedvez a Candida albicans nevű gomba elszaporodásának. A Candida albicans kis mennyiségben természetes körülmények között is jelen van az emberi szervezetben. Elszaporodása különböző tünetegyüttesekhez, betegségekhez vezethet.

Bár a Candida albicans nem veszélyes a magzatra, a várandósság alatt (is) számtalan kellemetlenséget okozhat Számodra. A hüvelyben elszaporodott gomba okozhat bőrpírt, viszketést, a szeméremajkak duzzanatát, fájó, égő érzést vizeletürítés, vagy akár intim együttlét esetén is.

A fizikai kellemetlenségek mellett van a Candidának még egy, a terhességre már veszélyesebb vonatkozása is: súlyosbíthatja a várandósság alatt természetesen is fennálló vérszegény/vashiányos állapotot. A női szervezet úgy lett megalkotva, hogy a benne fejlődő élettel/életekkel meg tudja osztani szervezete tápanyagraktárait. Egy betolakodó gomba azonban már nem fér bele ebbe. Súlyos vérszegénység esetén pedig a vér kevesebb oxigént képes szállítani a létfontosságú szervekhez, így a méhlepényhez is, tehát a magzat is kevesebb oxigénhez jut.

Mit javaslok?

Érdemes a várandósság 20-25. hetétől kerülni, vagy nagyon visszafogottan fogyasztani a Candida gomba burjánzását okozó élelmiszereket, mint:
- finomított és/vagy természetes cukrok (természetes cukrok mértékkel mehetnek)
- finomított lisztekből készült élelmiszerek (péksütemény, fehér kenyér, tészták)
- élesztővel készült élelmiszerek
- feldolgozott élelmiszerek (ketchup, mustár, majonéz, egyéb szószok)
- dobozos üdítők, gyümölcslevek
- ecetek (kivéve az almaecet)
- olajos magvak pörkölve, sózva
- alkohol
- penészes sajtok (ezek egyébként sem ajánlottak a terhesség alatt).

Emellett babádnak a várandósság végéig folyamatosan nőni fog a tápanyag-igénye, ezért Neked folyamatosan gondoskodnod kell a létfontosságú ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok körültekintő beviteléről.

Blogomon folyamatosan bővülnek az ilyen témájú írások, kövesd őket figyelemmel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése