2014. június 6., péntek

Tűzzel-vassal

Vaspótlás természetesen a terhesség és szoptatás alatt

A saját tapasztalatnál kevés maradandóbb van. Áprilisban kicsit elhanyagoltam a vaspótlást, aminek megfelelően szépen le is esett a hemoglobinom egy bizonyos érték alá, ami egyes nyugati országokban még korántsem kritikus, de itthon jobban szeretik az orvosok a biztonságos alsó érték felett tudni ezt a szintet.

A számok

A terhesség elején 11,7-ről indult a hemoglobinom. A hazai protokoll alapján ez 12,0-14,0 g/dl között elfogadható, általánosan. Másutt van, ahol a terhes nő külön kategóriát képez, hiszen ő mindent megoszt kisbabájával, tehát egy egészen más állapotban van, amiért az ő hemoglobin alsó határértéke 11,0 g/dl. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a várandósság vagy szoptatás miatt ki kell ürüljenek bizonyos ásványi anyag és nyomelem-raktárak, de azt sem, hogy egy terhes nő vasának alulról kellene ütnie a 170 g/dl-t. Mindenesetre, vaspótlásra szorultam, hanyagságom miatt majdnem vénásra is.

A vénás vaspótlás - vérkép-make up

A vénás vaspótlás - bár több ismerős beszámolója alapján - olyan, mintha az illető újjászületne, mégsem tartós megoldás. Mivel a vas a gyomorból és a vékonybél felső szakaszából szívódik fel, ezért a véráramba kerülő vasmennyiség nem jut el a szervezet vasraktáraihoz. Felturbózza a hemoglobin értéket, ami által újra megfelelő mennyiségű oxigén juthat el az egyes szervekhez (gondolom egyértelmű, hogy enélkül nincs élet), de nagyjából annyi idő után ki is ürül, ameddig maga a vénás vaspótló kúra tartott.

A támogató kör

A vitaminok, ásványi- és nyomelemek egymást támogatva vagy gátolva szívódhatnak föl az emberi szervezetben. Ami a vas optimális felszívódásához nélkülözhetetlen:
- mangán
- kobalt
- réz
- C-vitamin.
Ezek közül a réz az, amiből legritkábban van szükség külső pótlásra. Változatos táplálkozással általában mangánból is elegendő jut az emberi szervezetbe, főleg, hogy az egészséges állapot megtartásához csak igen kevésre van belőle szükségünk. A mangán fontos redoxi-szer, antioxidáns funkciót tölt be, aktívan részt vesz a szabad-gyökök elleni küzdelemben. A kobalt mikroelem, melyből szintén nagyon kevésre van szüksége az emberi szervezetnek, viszont nélkülözhetetlen a B12-vitamin szintéziséhez. Így közvetve ugyan, de részt vesz a vérképzésben. Hiánya B12-vitamin hiányhoz vezet, ami vérszegénységet okoz. A C-vitamin esszenciális az emberi szervezet számára: hosszú távon nem tudunk egészségesen létezni nélküle, és szervezetünk nem képes önmaga előállítani, tehát mindenképpen megfelelő külső forrásból kell biztosítsuk felvételét. A C-vitamin - számos előnyös tulajdonsága mellett - nélkülözhetetlen még a vas megfelelő felszívódásához. Hiánya - számos más kellemetlen tünet mellett - a szervezet vashiányos állapotához vezet.

Vannak természetesen, a vas felszívódását gátló élelmiszerek, nyomelemek is, amiknek nagy mennyiségű és felesleges bevitelére oda kell figyelni. Ilyenek például a polifenol-jellegű vegyületek (tea, bor) és a kalcium oxalát-sói (sóska, spenót, mángold). Bele lehetne menni mélyebben, a támogató és gátló körökbe, de inkább nézzük, mik azok, amik természetes formában képesek az emberi szervezet vas-igényét kielégíteni és szinten tartani!

Természetes, a vas szempontjából komplex vaspótlók és ajánlott beviteli mennyiségük

Ami nagyon egyértelmű (pl. cékla), arra itt most nem térnék ki. Sokkal inkább a kúraszerűen alkalmazható vaspótlásra tenném a figyelmet, és nem csak élelmiszereket, hanem jól bevált étrendkiegészítőket is figyelmetekbe ajánlok.

- amaránt (puffasztott formában, levesbetétként, vagy reggelente magában 3 evőkanálnyi)
- hidegen sajtolt mákolaj, mogyoró olaj, mandula olaj, dió olaj, lenmag olaj, szezámmag olaj (ezekből keveréket, vagy magában bármelyiket  egy teáskanállal fogyasztva nem csak vasat, de jelentős A, D-, E- és B-vitamin mennyiséget, esszenciális zsírsavat és egyéb nyomelemeket is beviszünk a szervezetbe)
- kókuszvirág cukor (édesítsd ezzel gyógynövény teádat, joghurtodat, müzlidet - tehát napi/heti szinten vidd be).

- Humicin+vas (ez egy 100%-ban természetes étrendkiegészítő, ami a szervezet számára leginkább hasznosítható formában, kelát-kötésben tartalmazza a vasat)
- Krauterblut (több mindenki számára ismert, kiváló, komplex és szintén 100%-ban természetes vaspótló készítmény)
- Fedon (homeopátiás vaskészítmény, ami nem csak vasat, de annak felszívódását támogató információkat is tartalmaz a legoptimálisabb mennyiségben, sajnos, hazánkban nincs forgalomban)
- Palanel (vörös aszú-esszencia, általában vérképzési zavarokra).

A fent felsorolt élelmiszerek és táplálékkiegészítők egyik legnagyobb előnye, hogy természetes formában tartalmaznak vasat és annak felszívódását támogató egyéb anyagokat, ezért alkalmazásuk gyakorlatilag mellékhatások tekintetében is biztonságos. A gyári/szintetikus vaskészítmények általában a vasnak egy olyan formáját tartalmazzák, aminek az egyébként is gyenge vas-hasznosuláson túl kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Ilyen például terhesség alatt a rettegett székrekedés, ami nem csak önmagában kellemetlen. Ahogyan növekszik a magzat, növekszik a vénás kötegekre gyakorolt nyomás mértéke is, ezáltal növekszik az aranyér kialakulásának esélye. Ehhez még egy kis székrekedés (erőlködés), és már nem valószínűsíthető, hanem borítékolt a terhességi aranyér kialakulása. Érdemesebb tehát a természetes vaspótlást választani.

Elkészítem, beszerzem

Ha keverékben szeretnéd a növényi olajakat fogyasztani, örömmel elkészítem Neked a vashiány elleni mixet.
A Humicin csak igen kevés helyen kapható kereskedelmi forgalomban. Az Alternatív Egészség Stúdióban mi forgalmazzuk (fix áras termék), tehát ezt is szívesen beszerzem Neked, ahogyan a Fedon, homeopátiás vaskészítményt vagy a vörös-aszú esszenciát is. A termékek mind bevizsgált, az OÉTI által engedélyezett készítmények.

Elérhetőségem: fuvecske@gmail.com

Jó babavárást és szoptatást!

Szeretettel: Füvecske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése