2014. május 28., szerda

Az íz a részletekben, a hatás az egészben lakozik


A következő leírásokban a Déjà Vu Világ számára készített teakeverékekből emelek ki egy összetevőt. Azt, amelyik a keveréket a leghatásosabbá, vagy legizgalmasabbá teszi. Nem lesz könnyű dolgom, hiszen teáim hatása az egészben lakozik, mondhatni : szinergisták. A szinergista hatás azt jelenti, hogy együttes hatásuk az emberi szervezetre jelentősebb, mint egyes összetevők hatásai külön-külön. Ettől függetlenül - ahogyan nekünk, embereknek is megvannak az erősségeink, amikben jobbak, kiválóbbak vagyunk társainknál, teakeverékeimnek is van egy vezérvonala, melyhez a többit igazítottam ízben, vagy hatásmechanizmusban. Ettől függetlenül, az egyes összetevők bemutatása számtalan rendszer szerint történhetne. Mindegyikben van például legalább egy olyan összetevő, ami köztudottan halhatatlanná tesz J. Természetesen, előbb-utóbb minden összetevő erényére fény derül!
Lássuk a medvét! Nem, medve nincs egyikben sem J.

Fehér rózsa

Az első kiválasztott összetevő a rózsa. Illatos, színes, hízelgő, szerelmes, édes. Értékes fizikai tulajdonságai ellenére elsősorban íze, és szívet-lelket energiával megtöltő illata és színe miatt esett rá a választásom. Csak azt tudtam, hogy valami élénkítő hatás-mentes, elegáns keveréket szeretnék létrehozni. Azt hiszem, ha ehető gyógynövényről esik szó, a rózsa egyértelműen a legelegánsabb, szimbolikájában a legismertebb, hagyományaiban a legrégibb. Keverékeimben a Rosa centifolia szárított szirmai találhatók. A rózsasziromból készült tea egészségre gyakorolt legfontosabb hatásai a következők:

- stresszoldó, depresszió űző
- antibakteriális
- összehúzó, fertőtlenítő
- arcüregeket kitisztító
- emésztési problémákat oldó (pl. puffadás, székrekedés)
- érfalakat, kapillárisokat erősítő
- elalvást segítő
- menstruációs problémákat és a változókor tüneteit enyhítő
- köhögéscsillapító
- hormonális kiegyensúlyozó
- afrodiziáló.

 Az illóolajat is tartalmazó gyógynövények esetében fontosnak tartom szólni a növényi hatóanyagok rendszeréről. A gyógynövényekben általában 6-8 hatóanyag található különböző mennyiségben, melyek egy természet adta egységben képesek pozitívan befolyásolni az emberi szervezet működését. A hatóanyagok egyike az illóolaj. Az illóolaj azonban eljuttat minket a növény gyógyhatásának legmélyebb rétegeibe és teljesebb és koncentráltabb hatás érhető el terápiájával. A rózsa esetében olyan különleges esszenciáról beszélünk, aminek ára méltán a legmagasabb az illóolajok között. A rózsa termesztésének körülményei is igen nagy körültekintést igényelnek, s bár már egy rózsabokor illata bódító tud lenni, ahhoz, hogy 1kg első osztályú, terápiás tisztaságú illóolajat kaphassunk, egy futballpályányi rózsasziromra van szükség (4-6 tonna). Nem véletlen, hogy a valódi, 100%-os tisztaságú, hígítatlan rózsa illóolajat tartalmazó kozmetikumok a legdrágábbak. A rózsasziromból készült, vagy szirmokat is tartalmazó teakeverékek terápiás használatával hosszabb idő alatt, de hasonló érzelmi, mentális és fizikai javulás érhető el, mint az illóolajéval.

Boogie

A keverék lelke a lapacho fa kérge. Aki még nem hallott róla, nem kóstolta, annak mindenek előtt tisztán kell igyon egy pohárral! Felejthetetlen élmény! Bourbon vaníliás, édeskés, behízelgő ízvilág, egyszerűen szeretni kell! És akkor még nem szóltam utánozhatatlan élettani hatásairól. Az élet fájaként is emlegetett, Dél-Amerikában őshonos növény akár 700 évig is elélhet. A kéreg hatóanyag-tartalma a fa 40 éves korára válik gyógyászati célokra alkalmassá. A modern orvostudomány csak pár évtizede figyelt fel a perui és bolíviai inkák ősi italának kiváló egészségmegőrző és betegségmegelőző hatásaira, melyek a következők:

- gyulladáscsökkentő (komplex, de főként a nyálkahártyák, bélrendszer, bőr)
- ízületi panaszok enyhítése
- daganatgátló hatás (nagyon kis mennyiségben is)
- antibiotikus, antivirális, gombaölő
- fokozza a sejtanyagcserét (méregtelenítő)
- fájdalomcsillapító
- kiválasztást fokozó.

A Brazília nemzeti jelképévé vált lapacho fa kérgéből készült teának igen magas az ásványi anyag és nyomelem tartalma is. Megtalálható benne a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel. Mivel egy természetes mikro-makroelem komplex, ezért vérképzési problémák, vagy súlyos betegségből való felépülés esetén is hasznos roboráló szer. Hasznos kiegészítő terápiája lehet a Crohn-betegségnek és az IBS-nek (irritábilis bél szindróma) is.

Pörgettyű

A Pörgettyű esetében a név szentesítette az összetevőket : élénkítő hatású gyógynövények sorakoznak benne. Ezek közül első körben a zöld teát emelném ki és mutatnám be. A teacserje  (Camellia sinensis) erjesztésen át nem esett, gőzöléssel, melegítéssel kezelt leveleiből készül a zöld tea, mely Ázsiából indult világot meghódító útjára. A tea elnevezés is a zöld tea kínai nevéből származik. Attól függően, hogy tengeri, vagy szárazföldi úton érkezett a növény történelmi idők során az egyes birodalmakba, nevezik a növényből készült italt chai-nak (szárazföldi kereskedelem), vagy teának (tengeri út). Élettani hatásai:

- kiváló antioxidáns (a polifenoloknak köszönhetően)
- antidiabetikus hatás
- antibakteriális hatás
- daganatgátló hatás
- anyagcsere problémák
- fertőzésgátló
- fogínybetegségek megelőzése
- szíverősítő
- általános élénkítő
 vizelethajtó, méregtelenítő
- általános immunerősítő, tonizáló.

A zöld tea jelentős vitamin- és ásványi anyag forrás is, bőségesen tartalmaz K-, D-, C- és B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot, mangánt és fluoridot. Orvosi kutatások is igazolták, hogy napi fogyasztása jelentősen lecsökkenti a szív- és érrendszeri problémákra való hajlamot, csökkenti a vérnyomást, szabályozza a véráramlást és a koszorúerek áteresztő-képességét.

Ezután a kis ízelítő után bizonyára nagyobb kedvvel nyúl majd mindenki egy pohár finom Füvecske tea után. Hamarosan érkezik a következő bemutató, amiben a Déjà Vu Világ Füvecske teaválogatások három újabb összetevőjének kiváló élettani hatására derül fény.


Figyelem! Bizonyos gyógynövények nagyobb arányban tartalmaznak erős élettani hatással rendelkező hatóanyagokat, pl. alkaloidokat - bódító, fájdalomcsillapító hatás, glikozidokat - erőteljes szívműködés-szabályozó, vízhajtó, ezért háziszerként történő alkalmazásuk kerülendő. A bolti/onlne kiskereskedelmi forgalomban kapható keverékek és monoteák általában nem tartalmaznak ilyen összetevőket, azokhoz főleg gyógyszertárakban lehet kizárólag hozzájutni.

Szeretettel: Füvecske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése