2014. május 7., szerda

Tej-e? Nem-e?

Ami igazán érdekes a témával kapcsolatban, az az ellentmondás.

Az allergiával kapcsolatban például, bármilyen orvosi vagy sarlatán oldalra/szakkönyvre bukkansz, kivétel nélkül ellenjavallt a tej és/vagy egyéb tejtermékek fogyasztása. A méregtelenítés önmagában egy kétélű dolog, de azok a szakemberek, orvosok, akik a pártján állnak, általában a tej elhagyását (is) javasolják az étrendből, úgy terápiás, mint napi szinten. Az ekcéma, rosacea, övsömör diétái kivétel nélkül kerülendőnek tartják a tejfogyasztást. A Candida albicans gombafertőzésben szenvedők étrendjéből is kitiltott a tej. A ma hazánkban orvosi medicinában szóba kerülő cukorbetegségek esetén sem szerencsés a tejivás. Emellett, a különféle gyulladásos megbetegedéseknek sem barátja. Alapvetően, ha nem is nézzük meg tüzetesebben a tej kémiai összetételét, láthatjuk, hogy komoly népbetegségek, kórtünetek esetén az egyik első számú mumus a tej.

Nem, egy szóval sem mondta senki, hogy a tej okozná ezeket. De elhagyása egyértelmű javulást eredményez a fent említett tünetek/betegségek esetén. Ha csak a józan ész szavára hallgatok is úgy döntök, hogy fogyasztását elhagyom életemből, étrendemből. Ha valami nem okoz, de támogat betegségeket, akkor az olyan jó nem lehet az emberi szervezet számára.

Mi is a tej? Elsősorban az újszülött borjú táplálására szolgáló folyadék. Amennyiben az anyaállat - tehén - reprodukciós ciklusát nem tartják tiszteletben, abban az esetben a jószág szervezete kimerül. Nem merülök részletes magyarázatokba, olvassátok el a linket, hol tart a magyar tejgazdaság:

http://magyarasztal.blog.hu/2009/11/28/mikor_es_meddig_fejheto_egy_tehen

A cikk nem szól arról, vajon a borjúnak szüksége van-e a 305 napos laktációs cikluson belül termelődött tehéntej (az ő esetében anyatej) minden cseppjére, avagy sem. Természetesen, mivel haszonállatokról beszélünk, egy igen rövid idő eltelte után tejpótló borjúnevelés lép életbe, hiszen az embereknek kell az ő szervezetük számára olyan hasznos és sokak szerint nélkülözhetetlen tehén-anya-tej. A borjúnak tehát nincs sok beleszólása abba, kap-e anyatejet addig, amíg őneki szüksége lenne rá. Egy biogazdálkodásban talán. Ettől függetlenül, a tejben - mivel alapjában véve az újszülött borjú táplálására szolgáló folyadék - nem azok az anyagok halmozódnak fel, ami egy ember fejlődéséhez, egészségéhez szükséges. Vajon egy újszülött macskakölyök, vagy egy elanyátlanodott aranyhörcsög-csemete meddig lenne el emberi anyatejjel? Vészhelyzet esetén alternatívának jó, hiszen az emlős állatok szervezete bizonyos életkorig rendelkezik olyan enzimmel, ami a tejcukrot és egyéb összetevőit lebontani képes. Az embernél ez az életkor 4-5 év. Utána a laktózt és kazeint lebontani képes enzim maga is lebomlik, és az emberi szervezet hasonló nehézségekkel találja szemben magát a tej feldolgozása esetén, mint az egyéb méreg- és szintetikus anyagok esetében. A tej esetében pro, hogy valóban találhatók benne az emberi szervezet számára hasznos anyagok. Azonban egyik sem olyan, amit körültekintő táplálkozással ne lehetne könnyűszerrel, mellékhatások vagy betegségeket támogató szisztémák nélkül bevinni.

Minden emlősnek a maga anyja teje az optimális. Ha az anyatej 3-4 százalékponttal kevesebb ásványi anyag-tartalommal bír, mint a tehén vagy a kecsketej, az vélhetően azért van, mert az embergyereknek pont annyira van szüksége. Tehát az ilyen összehasonlításokon alapuló érveléseket, mint mindjárt kétgyermekes anya, nem nézem túl jó szemmel.

Összességében pedig, akit kísérletező kedvében talál meg ez a poszt, és bármelyik, az első bekezdésben olvasható tünetegyüttestől szenved, tegyen egy próbát. A próba időtartama legyen minimum 6 hét, mint minden rendes terápiáé. Ennek elmúltával, egy tapasztalattal gazdagabban mindenki a saját mérlegére állíthatja a (tehén)tej fogyasztását.

Nálunk családilag bevált a tej elhagyása. Tisztább arcbőr, kevesebb akkut gyulladásos megbetegedés, ha mégis, gyors felépülés, és így tovább. Akkor is érdemes a változás útjára lépni, ha azt egészségügyileg semmi nem indokolja. Sőt. Akkor cselekszel igazán időben, ha az egészség megőrzése és megerősítése érdekében teszel megelőző lépéseket.

Bármilyen életmódbeli változtatással kapcsolatos élményedről szívesen olvasok a link alatti hozzászólásokban!

Szeretettel: Füvecske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése