2015. október 30., péntek

Buddha madara

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mező. Amolyan hosszú, lágy, csomókban álló füvű. Pont olyan, amilyent ha természetet járó ember lát, ekképp kiált fel örömében:
- Itt biztosan nő kakukkfű!
S ahogyan szemével pásztázni kezd, lábával már meg is taposott egy szárat, s a megsértett levelekből lépte nyomán aromás illat száll a levegőbe, melyet földöntúli mosoly kíséretében lélegez be. Mélyen beszívja az eredendő tisztaság, felszabadultság és szabad tudat illatát. Egy apró levelet ujjai között morzsolgatva felderengnek pár élettel korábbi emlékek: óriási kakukkfűhalmokat füstöltek el a járványok legsötétebb éveiben a pestis és a lepra ellen. Katonaként ruhájába varrva hordta, hogy erőt adjon neki a harcban. Mikor Anya volt, gyermekét fürdette benne... Hát itt van. Mindig itt van. Már nem téveszti el a réteket, ha őróla, a kakukkfűről van szó.

A kakukk Buddha madara. A növények világában a kötődésmentes hozzáállást, felszabadult szellemiséget a kakukkfű képviseli.

A kakukkfű a vadon és termesztésben fellelhető fajok keverékneve, bármelyik biztonsággal fogyasztható teaként 1 éves kor felett. A mezei kakukkfű (Thymus serpyllum)  lágyabb, kevésbé erőteljes, a citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus) kifejezetten citrusos, míg a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) a jellegzetes szúrós kakukkfű illatot áraszt levelei megdörzsölésekor. Melyik illat áll Hozzád a legközelebb? Abból a fajtából készíts teát Magadnak és családodnak!

Hogyan készítsd el kakukkfű teádat?

1 bögre (3dl) ital elkészítéséhez 1 teáskanál fű szükséges, amit forró vízzel leöntünk és legfeljebb 10-15 percig állni hagyjuk. A szálas teákban sokkal több és jobb minőségben oldódik ki hatóanyag, mint a filteresekben. Ha teheted, válassz szálas teát. 6 év alatti gyermeknek ugyanebből a teából adhatsz, de kétszeres vízzel felhígítva. 6 évnél idősebb gyermek már ihatja a "felnőtt" adagot, de ritkábban.

Mire jó a kakukkfű? (Most egy hosszú felsorolás következik, érdemes egy levegővel végigolvasni :).)

- fogyasztható reggelente kávé helyett, mert frissít, erősíti a gyomrot, tisztítja a test belső, nemes részeit, jó közérzetet teremt
- elmulasztja a reggeli köhögést, ahogyan első számú szer felső és alsó légúti megbetegedések esetében egyaránt: megelőzhető és (kiegészítő) kezelhető vele a szamárköhögés, az asztma, a hörghurut, a gégegyulladás, tüdőgyulladás, száraz köhögés
- rendszeres használata jótékony hatással van a szervezet védekezőrendszerének működésére, mivel fokozza a fehérvérsejt-termelést
- a tápcsatorna egész hosszában elősegíti a hatékony emésztőnedv-termelést, így támogatva a bélflóra újraépülését antibiotikumos kezelések után, továbbá étvágygerjesztő, emésztést támogató, enyhe szélhajtó
- hatékony fertőtlenítő szer, erős főzete száj-, bőr-, hajas fejbőr, genitáliák megtisztítására is alkalmas (rüh, tetű, bőr- és bélgombák, élősdi férgek)
- a vese szűrőrendszerét átmossa, kitisztítja, növeli a vizelet mennyiségét (kúraszerű alkalmazásakor folyadék és sópótlás szükséges)
- pangó nedvek, zsírok, lerakódások megmozdítása, kitisztítása a test egész területén
- dühös és letargikus állapotokból is kimozdít
- szárnyalóvá teszi a beszorult lelket, segít átértékelni bezárt állapotokat, gondokat
- tisztítja a gondolatokat, megvilágítja a vágyakat
- lazábbá tesz a magabiztosság élményével
- hozzásegít a kötetlen, naiv, gyermeki fantázia szabad állapotához
- emeli a tettrekészséget, a megértést.

Hogyan használd a kakukkfüvet helyzetben?

Tea (napi legfeljebb 3 csésze): légúti, bélrendszeri, idegrendszeri vagy energetikai feladat esetén.
Ülőfürdő (heti 3-5 alkalom): húgyúti, kismedencei gyulladáscsökkentés céljából.
Fürdővízhez adva (heti 3 alkalom): immunerősítésre.
Inhalálás (akkut esetben): nyákoldó, köptető, tisztító hatású.
Macerátum (helyi bedörzsöléssel): fájdalomcsillapítás, duzzanatok kezelése.
Borogatás (helyi alkalmazás): fájdalomcsillapítás, felszíni gyulladások, sebek, szem váladékos állapotainak kezelése.
Szirup (napi legfeljebb 3 alkalom): nyálkaoldás, hörgők megtisztítása, köptetés.

Mikor NE használj kakukkfüvet?

Eléggé univerzális szer, mégis, akad ellenjavallata is. Várandósság és szoptatás alatt alkalmazása kerülendő. Magas vérnyomás esetén sem ajánlott huzamosabb ideig használni. A pajzsmirigy alulműködése és egyéb zavarai esetén fogyasztása kerülendő. Hosszabb ideig, nagy dózisban hányingert, fejfájást okozhat.

Nálam kakukkfüvet mindig találsz.
Ha Magad szeretnéd begyűjteni, június végétől augusztus közepéig szedhető apró virágos hajtása.

Szeretettel:

Füvecske




Felhasznált irodalom:

dr. Kmeth Sándor: Herbárium, Harmadik Évezred Kft., Szeged, 2013
Nicholas Culpeper: Culpeper's Complete Herbal, Arcturus, London, 2009
Michael Tierra: Gyógyfüves könyv, Hunga-Print Nyomda és Kiadó, Budapest, 1991

www.gyorgytea.hu
www.wikipedia.org







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése