2015. november 1., vasárnap

Immunerősítés másként

A múltkor megtalált egy írás, ami több szempontból is nagyon tetszett. Leginkább azért, mert a legérzékenyebb oldalról fogta és fogalmazta meg a csontig lerágott immunerősítés témát. Szívemből szólt, és a következő gondolatokat ébresztette bennem.

Szabad játék, szabad mozgás, szabad levegő

Ez univerzális. De tényleg. Legyen szó gyerekről, vagy felnőttről, a léleknek ezekre szüksége van az egyensúlyi állapot fenntartásához. Kisgyermekek esetében ez nem szorul magyarázatra, ezzel vannak tele - nagyon helyesen és hála az égnek - a családi portálok, online magazinok családrovatai. S ami a gyerekek esetében még könnyebbé teszi a történetet, az a tény, hogy a gyerek a jelenben és az igényeinek él, tehát kommunikálja is ezeket. Ráadásul mindent meg szeretnénk tenni érte, így vágyai jobbára meg is valósulnak. De mi van velünk, felnőttekkel? Mert gyermekünk szervezetének védekezőrendszere a mi testi-lelki stabilitásunk által is alakul. A saját igényeinket legalább annyira szem előtt kell tartsuk, mint a gyerekét. Vágyaink, terveink jó szervezéssel, egyeztetéssel beütemezhetők a legsűrűbb időszakokba is. Ha pedig csak annyi intézhető el a zsongó hétköznapokban, hogy apa fürdet, anya meg 25 percet azt csinál, amit szeretne, már az is jó, s az esti mese előtt/után lepacsiznak a szülők, hogy akkor most apa menjen, és FIFA 2015-özzön egy kicsit, akkor annyi. De ekkor már volt mindkettejüknek egy kis szabad játékidejük, és ha sikerül anyának ébren átvészelni a gyerek(ek) altatását, akkor talán marad energia a szabad mozgásra is. A kiegyensúlyozott családi környezet jelenti a legnagyobb biztonságot a gyermek számára. De szeretném megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott az mindenkinek másmilyen, mert mind másmilyenek vagyunk és máshová helyezzük a súlypontokat. Minden gyereknek a saját családi egyensúlya jelenti a legnagyobb biztonságot. Ez így pontos.

Érintés, odafordulás

Egy hét őszi szünet, együttlét, klassz programok után vasárnap köhög a bolha. Összenézünk az apjával. Ja, persze, holnap ovi. És hiába viszi be a ma talált gombákat, plusz a múlt héten lelt őz állkapcsot, ami tök izgi, hogy ő ismerteti ezeket meg a csoporttársaival, a kis tudatalattija dolgozik, mert itthon - szerencsére - még mindig jobb. Ilyenkor elkél egy kis extra lélekmasszázs a nagy ovisnak. Az esti összebújás, maratoni olvasás - de nagyon hosszú mese legyen! -, a fogd a kezem, simogass amíg elalszom ilyenkor még fontosabbak, és legyen akármilyen a hangulatom épp, ilyenkor még inkább jelen kell legyek. Mert a gyermekem jelen van, s ő még nem is tud másként létezni.

Az érintésnek pedig gyógyereje van. Biológiailag, az érintés következtében oxytocin szabadul fel. Ez a hormon felelős olyan viselkedésmintákért is, mint a bizalom, szimpátia, vagy a nagylelkűség. Kutatások igazolják, napi 4 ölelés a minimum, amire az emberi szervezetnek szüksége van az érzelmi sivárság ellen, napi 12 öleléssel pedig, kis túlzással, a világot meg lehetne váltani. Az örömhormon felszabadulásával egy időben a szervezet stresszhormon szintje csökken. A stressz közismert mumus, nem csak a felnőttek, de a sajnos egyre gyakrabban a gyerekek világában is. Megnyugtató, hogy a költséges stresszoldó tornák, technikák és táplálékkiegészítők mellett azért rendelkezésünkre áll egy ilyen egyszerű, de nagyszerű módszer is, mint az ölelés. Ami ráadásul, ha megtörténik, az adó és a fogadó félben is beindítja a gyógyító folyamatot. Ne sajnáljuk hát egymástól.

A napi kosz

Amit néha lemosni sem muszáj ám. Szülőkkel történő beszélgetések alkalmával a legszűkebb keresztmetszet szinte kivétel nélkül a tömegközlekedés járműveinek ablak-nyalogatása, de előkelő helyen szerepel a pocsolyavíz megkóstolása is. Amennyi bejut, annyi kell is. :)

C- és D-vitamin

Ezekre pedig nem az immunerősítés miatt van szükség. A C-vitamint az emberi szervezet nem képes maga előállítani, külső pótlásra szorulunk belőle (ahogyan egyébként a tengeri malac és a majmok is). A legszerencsésebb az étrendi C-vitamin lenne, mint ahogyan az összes ásványi anyag és nyomelem bevitelénél is ez lenne az optimális, de ez számos okból kifolyólag aligha kivitelezhető. A D-vitamin, attól függően, hogy milyen, az anyagcserében részt vevő anyag formájában volt jelen a szervezetben, legfeljebb 14 nap alatt lebomlik. Mivel ezt elsősorban és legnagyobb mennyiségben a napsütésből (a Nap ultra ibolya sugárzása segíti elő a D-vitamin termelést) állítja elő a szervezet, ezért a mi régiónkban télen pótlásra szorulunk belőle.

Megfelelő mennyiségű víz

Az emberi szervezet 60-65%-a víz. Az agyunkat is beleértve. Az elégszer megérintett ember táplálék iránti igénye csökkenhet (ismerős, ugye? :) ), a víz iránti igényt viszont semmi nem csökkenti. Ettől függetlenül mégis sok a víz-hiányos gyermek és felnőtt. Az üdítők, a 100%-os, koncentrátumból készült vagy préselt levek, az állati és gabonatejek, a tea és a leves sem pótolhatja a megfelelő mennyiségű víz bevitelét. Egy felnőtt napi átlagos vízigénye minimum 1,5 liter, ami állapottól függően akár meg is duplázódhat (pl. terhes vagy szoptató nők esetében). Lehet, hogy "soknak" tűnik, de a már hozzátáplált csecsemő szervezetének vízigénye is napi átlag 800 ml. A fennmaradó szükséges 1 liter folyadék szilárd vagy folyékony táplálék beviteléből is fedezhető. A víz alapvető élettani feladatok ellátásához szükséges, mint:

- megfelelő vérkeringés, a vér ozmózis nyomása
- tápanyagok szállítása, oldása, felszívódása
- vér sav-bázis egyensúlyának fenntartása
- a közel állandó belső hőmérséklet biztosítása
- normális agyi funkciók ellátása.

Konklúzió

Tápláljátok Magatok és szeretteitek testét és lelkét.

Szeretettel:

Füvecske



Itt a gondolatébresztő cikk:

http://hellobaby.hu/index.php/cikkek/item/4424-az-ellenallo-kepesseg-nem-csak-a-vitaminoktol-fugg

A vízszükségletről:

http://asvanyvizek.hu/index.php/eletmod/mennyi-folyadekra-van-szuksegunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése