2015. november 10., kedd

Illóolajok a tüdő tisztítására, erősítésére

A téli időszak jobbára és sajnos a légutak terheltségét is jelenti. Gyermekeknek a kevesebb szabad levegőn töltött és több, zárt térben eltöltött idő miatt. A felnőttek általában kevesebb időt töltenek szabad levegőn, nem mellesleg a városban, autóban ülve, vagy gyalogosan közlekednek, ami a szennyező anyagok nagyobb mennyiségű bejutását eredményezi a légzőrendszerbe. A téli időjárás pedig kedvez a levegőben kialakuló és megmaradó magasabb szennyezőanyag-koncentrációnak is.
Ezért is fontos, hogy télvíz idején jobban odafigyeljünk a tüdőnkre. Mely illóolajok lehetnek ebben segítségünkre?
Eucalyptus radiata
Magyar név híján a latin van használatban. Magas eukaliptol (1,8 cineol) tartalma révén megnyitja és tisztítja a tüdőt. Éles, mégis kellemes illat. Párologtatásra, növényi olajban oldva a mellkas bekenésére is egyaránt alkalmas. Kiváló vírusölő, emellett nyákoldó, köptető hatása is ismert. Az idegrendszerre frissítő hatást gyakorol. Gyermekeknél is biztonsággal használható.
Eucalyptus globulus / Eukaliptusz
Az eukaliptuszfélék legismertebbike. Hatását és összetevőit tekintve nagyon hasonlít az Eucalyptus radiata-hoz, de annál agresszívebb, ezért várandósság alatt és 6 év alatti gyermekeknél alkalmazása nem javasolt.
Madagaszkári kámforfa
Nem eukaliptuszféle, hiszen kámforfa, de nem a kámfor, hanem az eukaliptol a fő hatóanyaga. Az egyik legbarátságosabb illóolaj. Ellentétben az Eucalyptus radiata-val, az idegrendszert nyugtatja, segíti az elalvást. Alkalmazási köre ezen kívül egyezik vele.
Teafa
Mindent tisztít. Pont olyan erős hatású, mint amilyen az illata, a testhez, bőrhöz és szellemhez viszont gyengéd. Antibakteriális, antivirális hatású. Párologtatóba, növényi olajban oldva alkalmazhatjuk.
Rózsafa
Kisgyermekek első számú olaja lehet légúti panaszok esetén. Antibakteriális, antivirális hatású, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságú. Energetikailag segít az "arany középúton" járni. Teljes körű fizikai és lelki olaj. Párologtatóba, növényi olajban testre, tejszínben oldva fürdőbe egyaránt ajánlott. Illata elvarázsol, megnyugtat.
Rozmaring cineol kemotípus
Újabb 1,8 cineol hatóanyagú illóolaj, melynél a frissítő, erőt adó hatás ugyancsak jelentős. Nyákoldó, köptető és antibakteriális hatású. Párologtatóba, növényi olajban oldva ajánljuk. 6 év alatti gyermekeknél és a várandósság első három hónapjában alkalmazása kerülendő.
Orvosi levendula
Általános tisztító hatását kifejezetten a tüdő területén fejti ki. Kiváló gyulladáscsökkentő, baktériumölő, légtisztító. Párologtatóba, növényi olajban oldva, fürdőbe megkötés nélkül alkalmazható.
Plusz egy növényi olaj: mandula
A hidegen sajtolt mandula olajnak általános nyugtató hatása van a fizikai testre és a pszichére egyaránt. Nedvesíti és tisztítja, ezáltal megfelelő működésre serkenti a beleket valamint a tüdőt. (A hagyományos kínai orvoslás tanai szerint a vastagbél és a tüdő működése összefüggésben van egymással.)
Figyelem!!!
A várandósság első három hónapjában történő illóolaj-használat még a leggyengédebb olajok esetében is ellenjavallt. Ha mégis szükségét érzed, fordulj terapeutához a megfelelő minőségű illóolajért és pontos adagolásért! 1 év alatti gyermekek illóolajos kezeléséről is kérd ki minden esetben szakember véleményét! Kizárólag orvosi tisztaságú, terápiás minőségű illóolajokat használj!
Fordulj hozzám bizalommal, készséggel segítek.
Biztonságos illóolaj-használatot!
Szeretettel:
Füvecske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése