2015. november 15., vasárnap

Téli zöldség-kihívás: receptfüzet

Elég sok mindent sütöttem-főztem már a kihívás kezdete óta, és az a helyzet, hogy NINCSENEK receptjeim... Fejből készítem a dolgokat, ezért van az, hogy néha nem is sikerül olyan jól elsőre, vagy harmadikra sem. De persze, leírva ez nem derül ki :).

Céklaleves

3 db közepes méretű cékla
1-2 db bármilyen egyéb gyökérzöldség v. burgonya, ami van otthon
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerek: só, bors, szerecsendió, bazsalikom, görögszéna, friss petrezselyem

Az utóbbi időben nem pirítom le a hagymafékéket, hanem minden megy bele a vízzel félig megtöltött fazékba. Puhára főzöm a zöldségeket, a fokhagymát a vége előtt egy picivel teszem bele. Turmixolva krémlevesként is finom, tejföllel, rizstejszínnel, ki mivel szereti/eheti.

Sütőtökös rizottó

1/2 sütőtök v. 1 kisebb
1 csésze rizs (Basmati v. jázmin)
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fűszerek: só, bors, szerecsendió

A sütőtököt megsüti a sütő, a rizs is megfőzi magát :). A rizs alá szoktam az elején hagymát pirítani, valamint az utolsó harmadban fokhagymát törni. A megsült tököt hozzákeverve szuper, narancssárga étel kerül az asztalra. Ízlés szerint sajttal, friss fűszerekkel tálaljuk.

Szegfűgombás káposzta

25 dkg savanyú káposzta
25 dkg szegfűgomba
15 dkg füstölt tofu
15 dkg árpagyöngy
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
fűszerek: só, bors, édes paprika, babérlevél, majoránna, friss petrezselyem

Az árpát érdemes előre elkészíteni. 1 óra áztatás után kb. 30 perc alatt puhára fől. A hagymákat zsiradékon megpirítom, megfűszerezem, majd hozzáadom a káposztát, fonnyasztom, aztán a gombát, végül a tofut. A legvégén hozzáadom a megfőzött gerslit, összekeverem, hagyom, hogy rottyanjon egyet. Tejföllel vagy anélkül is finom.

Spenótos kelbimbó saláta

10 dkg spenót
25 dkg kelbimbó
2 db sárgarépa
hidegen sajtolt növényi olajok ízlés szerint
olajos magvak ízlés szerint
fél citrom leve
fűszerek: só, bors, friss petrezselyem, bazsalikom

Mindent felaprítok (jól jön, ha van robotgép... :)), majd egy tálba teszem, meglocsolom az olajjal, citromlével, megszórom magokkal. Hűtőben picit hagyom összeérni.

Spenótos quiche gluténmentes tésztával

A tésztához (mennyiség ugyanaz, mintha búzalisztből készítenénk):

rizs- és kukoricaliszt egyenlő arányban + 1 kanál útifűmaghéj
annyi zsír és víz, hogy nyújtható tésztát kapjunk (ez kb. 8-10 ek)

Kis pihentetés után a tésztát sütőpapír között 1 cm vékonyra nyújtom. Kinek milyen tepsije, formája van, abba és úgy teszi.

A feltéthez:

25 dkg spenót
10 dkg túró / juhtúró
1 doboz zsíros joghurt
15 dkg reszelt sajt bele és a tetejére is (lehet, hogy több, ahogy kijön, ízlés szerint)
3 db tojás
fűszerek: só, bors, szerecsendió, bazsalikom

Összekeverem a hozzávalókat, ráöntöm a tésztára és kb. 25-30 perc alatt készre sütöm. Quiche-feltét gyakorlatilag bármilyen zöldségből készülhet. Kiadós ételt ad. Kísérletezem egy tejmentes verzióval is. Ott rizstejszín és természetesen laktózmentes sajtok jöhetnek majd szóba.

Pasztinák krémleves

3 közepes pasztinák
1/2 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
fél marék kézi tarhonya
fűszerek: só, bors, szerecsendió, friss petrezselyem

Felvágom, fűszerezem, a végén együtt teszem bele a póréhagymát, fokhagymát és a kézi tarhonyát, utána még kb. 10 percig lassú tűzön forralom, és kész. :)

Ezek voltak mostanában. Írjatok Ti is, nagyon kíváncsi vagyok!

Szeretettel:

Füvecske






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése