2021. április 23., péntek

Hőérzékeny mérgek - hőérzéketlen pszicho

Milyen érdekes, hogy az ember dühére, mérgére is használatos az 'elpárolog' kifejezés... Ezúttal azonban ehető gombákban található toxinokról esik szó.

Az első tavaszi gombák, a kucsmagombák népszerűsége határainkon innen és túl is vetekszik a vargányáéval. Persze, mire a nyári vargánya kidugja termőtestét, a kucsmagombáknak már rég leáldozott, ezért ez nem is valódi verseny. 

A téli ínség a gombavilágra kevésbé jellemző, hiszen a júdásfüle és a téli fülőke a legzordabb körülmények között is növeszt termőtestet. Mégis, a tavasz első gombahírnökei, a kucsmák, méhsejtszerű süvegükkel valami különös vidámságot, könnyedséget hordoznak.

Az elkészítésre vonatkozó kritériumot mégis, vegyük nagyon komolyan. A kucsmagombák Magyarországon árusítható fajai közül MINDEGYIK legalább 20 perc főzést igényel!!! Ennek oka a süvegében található hőérzékeny toxin, ami közepes hőfokon történő, legalább 20 perc párolás után lebomlik. Praktikus gomba, egy kis olajon, fokhagymán felteszed fedő alatt párolódni és van 20-25 perc szabadon felhasználható időd. Ez után lehet ráütni egy-két tojást, megszórni apróra vágott vadsnidlinggel, turbolyával, hagymás fogasírrel vagy hagymaszagú kányazsomborral, a legvégén egy-két lap sajttal lefedni és hagyni ráolvadni azt. Só tényleg nagyon kevés, vagy egyáltalán nem szükséges, mert az ehető tavaszi vadnövények természetes sótartalma kivételesen magas.

Olyan előfordul, hogy valamit először fogyaszt az ember. Az óvatosságot igénylő élelmiszereknél az első fogyasztás mindig kicsi, kóstolónyi mennyiségben történjen. Nincs ez másként a kucsmagombákkal sem. 

Létezik valódi és nem valódi gombamérgezés. A képzelt gombamérgezés határozottan a nem valódi gombamérgezések egyike. Ennek egyik legjobb indikátora, amikor pár órával a megfelelően elkészített gomba elfogyasztása után evőtársadnak kutya baja, míg Te pixelekre esve látod a világot, kiver a hideg veríték, hányinger kerülget, és belső reszketés lesz úrrá rajtad. DE! A gyomorbántalom tapasztalása és érzése teljesen hiányzott. Mivel a hőérzékeny toxinok jellemzően gyomorbántalmakat okoznak, ezért ha észlelt tüneteim a nem megfelelő hőkezelésből eredtek volna, heveny gyomortünetekkel kellett volna küzdjek. Ez nem történt meg. 

Őszintén szólva, kicsit betojtam, hogy a grillsütő lapon vajon lehetséges-e megfelelően hőkezelni az ízletes kucsmagombát. Ez a félelem szomatizálódott, ráadásul jóval hamarabb, mint ahogy a gomba elérte volna a tápcsatornámat. Óriási tapasztalás volt :) Félelmemet az ismeret generálta, miközben félelmeinket pont, az ismeret kellene, hogy eloszlassa. 

Kitaláltátok, nekem ez volt az első találkozásom az ízletes kucsmagombával. Az úgynevezett 'húszperces' gombáknál egyéni érzékenység NEM KIZÁRT. Más, egyéni érzékenység széljegyzettel fogyasztandó gombákat, mint a szürke tölcsérgomba, vagy a piruló őzlábgomba, gond nélkül fogyasztottam már. Első találkozásom az ízletes kucsmagombákkal enyhe mérgezési tünetekbe torkollott. 

Ha betartod a 'kóstolási' mennyiséget, és enyhe tüneteket tapasztalsz, vond le a következtetéseket. Vagy nem megfelelő hőfokon vagy megfelelő ideig főzted, vagy valóban érzékeny vagy rá. Én még egy esélyt adok a kucsmagombának, mert finom. Ha beigazolódik, hogy valamiért mégsem bírom, elengedem, és kivárom az őszt, amíg az én fentebb említett, kedves kisebbségi gombáim újra nőnek. 

A magad gyűjtötte gombát MINDIG vizsgáltasd be szakellenőrrel! A piacon árult gombát KIZÁRÓLAG akkor vedd meg, ha az árus megfelelő fogyasztási utasítást ad. NEM ASZTALRÓL árult gombát SOHA ne vásárolj!!!

Vannak vicces gombák, de a gombamérgezés nem vicces.

Szeretettel: Füvecske 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése