2021. április 19., hétfő

Vadnövényes quiche további extrákkal

Igyekszem kerülni a reform, meg ehhez hasonló zengzetes és hangzatos jelzőket, mert tapasztalatom szerint pont azokat riasztja el a fogyasztástól, akiknek a legnagyobb szüksége volna rá. Főképp olyan növények esetén, mint a köles, ami bár hazánkban sokat vesztett népszerűségéből, máig a világ népessége 1/3-ának az alapeledele. Nálunk már nem, és ha már vissza szeretnénk vezetni táplálkozásunkba, adjuk meg a módját, és a francia konyha egy örökzöldjével kombinálva vegyük fel a heti menübe.



Spenótos quiche-t már bizonyára többen ettek. Az erdei vadnövényes quiche felfújt részének elkészítése semmiben sem más. Az egyéni ételintoleranciák és preferenciák mentén lehet variálni a hozzáadott tejszínt, sajtot vagy tojást. 

A quiche felső részének vadnövényeit a csalán, a lósóska (aka bábikó, bábilló, lórom) és hagymaszagú kányazsombor adta. Ezeket fokhagymával összepároltam, és a maradék pároló lével együtt adtam a reszelt sajtokhoz. mikor már kellőképpen kihűlt, kapott két tojást a keverék, de ennyire ne szaladjunk előre :). 

A gyűjtögető életmód ismertetését és terjesztését küldetésként fogom fel, ezért a gyűjtés szabályait, ha érintőlegesen is, de minden írásomban igyekszem megemlíteni. Bár a csalán és a lósóska is nagyon gyakori növények, ha nem vagy jártas a különféle tartósítási eljárásokban, a gyűjtött mennyiség sose haladja meg az aktuális szükségleteidet! Ha tudsz is tartósítani, kamra és/vagy időkapacitásaidat akkor se lépje túl a szüret. Ne feledd, hogy az erdő örök körforgásának legfontosabb részei a koratavaszi, gyorsan növő majd elhulló növények, amik rövid élettartamukkal biztosítják a talaj megfelelő nitrogén tartalmát! 

A hagymaszagú kányazsombor idén például igen visszavonult arról a területről, ahol gyakori növényként emlékeztem rá. Az egyszerre mustárra és fokhagymára emlékeztető ízű gyomnövény idén kifejezetten kuriózumnak számít a konyhában. 


Az alsó képen a szombati szedés látható, pont elég volt vacsorára, másfél órát sétáltunk is közben, kivételes rekreáció. Érdekes volt látni, ahogyan a fiaimon eluralkodott a vadászösztön. Látták a temérdek turbolyát, lóromot (a csalán az én reszortom :)), és alig bírták abbahagyni a gyűjtögetést :D.


Itt pedig a végeredmény, az ebéd. Nem vagyok profi, inkább impulzus-chef-nek aposztrofálom magamat. Ezzel együtt jár, hogy az először elkészített ételeimnek idő kell, még akkor is, ha másodszorra tényleg nem igényelnek többet előkészületekkel együtt 50 percnél. 


És akkor jöjjön a recept! Gondolom, már kitaláltátok, az extra a köles. Úgyhogy jöhet a promóció is. ételünk gluténmentes, a sajtválasztástól függően laktózmentes, és ha még több sajtot adunk hozzá, tojásmentes is lehet! A mentességek csínját-bínját az ezzel élők jobban tudják, mint jómagam. Remélem, eléggé inspiráló lesz számukra is a recept.

Hozzávalók 4 személyre:

A komlóspárga elkészítését egy korábbi bejegyzésben találod.

'Kölestészta'

100 g köles 

só, bors, szerecsendió ízlés szerint 

A kölest feltesszük háromszoros mennyiségű vízzel főni. Ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Körülbelül 25-30 perc alatt készre fől.

Vadnövény-felfújt

4 gerezd fokhagyma (természetesen felcserélhető medvehagymára, ha olyan helyen jártál :))

1 evőkanál olaj (kókuszzsír, hidegen sajtolt napraforgó olaj, extra szűz olíva olaj, stb.)

a csalán ázalékleve 

só, bors, szerecsendió ízlés szerint

1 marék csalán (hihihi :), nagyjából 10-15 hajtáscsúcs)

10-15 közepes méretű lórom levél

8-10 hagymaszagú kányazsombor levél 

15 dkg érlelt sajt

5 dkg márvány sajt 

2 db tojás

A fokhagymagerezdeket apróra vágom és a hevített zsiradékra teszem. Amíg lassú tűzön illatozni kezd, leforrázom a csalánt. A szélesre vágott növényeket rádobom fokhagymára, ráöntöm a csalán forrázásából maradt levet (kb. 1-2 dl) és lefedem. Az elkészült kölest sütőpapírral bélelt őzgerincbe, jénai tálba vagy egyéb sütésre alkalmas eszközbe teszem. Nagyjából másfél-két centiméter magasan, egyenletesen oszlatom el. 

A sajtokat lereszelem, apróra vágom, és hozzáadom a párolt vadnövényeket. Érdemes kicsit hagyni hűlni, különben a forróság összerántja a sajtokat. Összekeverem a növényeket a sajtokkal. Keverhető, de sűrű egyveleget kell kapjunk. Ebbe töröm bele a két tojást. Elkeverem, és mehet a köles tetejére, majd az egész az előmelegített sütőbe. Ha valaha lett volna rendes sütőm, tudnám, hány fokos ilyenkor. Sose volt :D. De 180 fok biztos megteszi. 20 perc alatt szépen összesülnek az összetevők. Hagyni kell kicsit hűlni, hogy vágható legyen. Párolt komlóspárgával vagy friss zöldségsalátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Szeretettel: Füvecske 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése