2021. április 4., vasárnap

Zugligeti körséta



Érdeklődő kis csapatunk ezúttal négy fiúból állt. Nekik inkább kell a hegymenet, az adrenalin, mint a mosolyogva ébredező vadnövények. Ezért is választottuk a kaptatósabb körsétát és bár folyamatosan csábított az új és a kevésbé ismert, az elején határozottan tartottuk az irányt. Egészen a Libegő alatti leágazásig, ahol már nem bírtunk ellenállni a kísértésnek (leginkább én) és cserébe bringásokat is láthattunk leszáguldani. 









 

A kirándulás másik célja az ébredő természet vizsgálata volt. Mindenki kapott egy növényt, amit keresnie kellett a nagy kaptatás közepette. A két kisfiú az ibolyát és salátaboglárkát, a két nagy a turbolyát és csalánt kereste. A magasan fekvő, meszes talajú és esőt jó ideje nélkülöző erdőben nem burjánzik még az élet. Odvas keltikék illata lengte be utunkat, míg megtaláltuk az első ibolyát. Miután átvettük a gyűjtögetés és szedegetés szabályait, a srácok kedvükre csemegézhettek az édeskés, málnára emlékeztető ízű ibolya-virágokból. Lila virágból akad bőven a tavaszi erdőben. Az illatos ibolyán és keltikéken kívül a bársonyos levelű tüdőfű és a kökörcsin is megtisztelt nyílásával minket. 

Gyűjtésre elegendőt a nagy csalánból találtunk. A fiúk megtanulták, hogyan csippentsék le a csúcshajtást, és mikor, melyik részét érdemes gyűjteni a csalánnak. Hazafelé már a felhasználásáról beszéltünk. A társaság ínyencebbik fele csalánszószról álmodozott a sült csirkecomb és zöldségköret mellé. Megkapták :D. A nagy rohanásban az ebédről már fotó nem készült, de garantáltan egy falat nem maradt.


Gyógy- és vadnövényismereti túráinkat előzetes egyeztetés alapján tartjuk. Érdeklődő baráti társaságoknak, pároknak családoknak két-három órás programként ajánljuk. Szülőtehermentesítésként az online munka idejében gyerekeknek 4 órás elfoglaltságként kérhető. A helyszínek az érdeklődés függvényében a budapesti és a főváros környéki erdők és kirándulóhelyek. 

Részletekért keress a fuvecske@gmail.com e-mailen. 


 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése